Common Ground

Retreat cultural

Viziunea pentru mâine

Ce va rămâne după capitala culturală?

Timișoara a plasat în sfârșit arta și cultura în prima linie, acolo unde ne doream de mult să fie, dar asta a venit și cu niște costuri. Common Ground își propune să se uite (și) la munca enormă care stă în spatele acestei magiei numită Capitala Culturală Europeană, la felul în care cultura poate aduce bunăstare, dar poate și să îi și coste pe cei care au fost angrenați în această mașinărie de produs evenimente și proiecte. 

La nivel individual, oboseala și stresul acumulate supun lucrătorii culturali la riscul de probleme de sănătate mentală și fizică. Pe de altă parte, se pune întrebarea ce va rămâne când se termină anul 2023? 

Cu ce resurse va rămâne sectorul cultural timișorean pentru a fi capabil să își refacă forțele și să ducă moștenirea capitalei culturale mai departe?

Common Ground - retreat cultural cu accent pe creșterea gradului de colaborare și reevaluarea relației cu munca și natura

Ne dorim să generăm un model replicabil de program de dezvoltarea individuală și profesională adaptat Timișoarei, care să ofere instrumente și modele de organizare cu ajutorul cărora pot face schimbări și la nivelul comunităților. 

Apelăm la experiența de culise a lucrătorilor care susțin procesul prin care trece orașul în acest an, la modele alternative de organizare a muncii culturale desfășurate cu succes în spațiul european, la experiența WeWilder și la atragerea atenției publicului timișorean spre acest tip de conversație, pentru a specula posibilitatea dezvoltării unui ecosistem care susține și se autosusține. 

Adaptăm modelul de economie circulară care stă la baza WeWilder și propunem un cadru imaginativ în care design-ul de lucru integrează prevenirea burnout-ului, grija de sine, susținerea reciprocă și relația echitabilă cu mediul înconjurător, propunând o relație între muncă și bunăstare de tip simbiotic, în locul uneia concurențiale.

Common Ground - Retreat Cultural

O experiență imersivă în natură

Reuniune

Momente interactive de relfexie colectivă alături de invitați din țară și străinătate, în cadrul prietenos al clădirii Zâna din Campus sau în livadă.

Tihnă

Somn de refacere și momente de contemplare, găzduite în căsuțele din campusul WeWilder sau într-una din casele din sat. 

Natură

Multe ocazii de deconectare de la viața de zi cu zi și conectare la natură. Experiență imersivă alături de un ghid.

Make your moments stand out

No matter what you are building – carefully craft every moment of your story online. Brands built with love are the ones that stand out.

LEARN MORE

Regenerare în cultură prin natură

Manifest

Conștientizând volumul de muncă din spatele acestui an intens, considerăm că e important să introducem în peisajul cultural și subiectul intersecției dintre muncă și sustenabilitate, apelând la modelul preexistent WeWilder. Pentru prima ediție a Common Ground, ne interesează posibilitatea replicării unor moduri de lucru sustenabile, care au în centru atât grija pentru natură cât și grija pentru propria persoană/pentru resursele proprii  într-un context ca cel avut în vizor acum (Timișoara Capitală Culturală Europeană) și extrapolarea acestui dialog spre întregul sector cultural. 

Pornind de la nevoia spațiilor de respiro și fatigue-ul care se resimte la nivelul comunității culturale timișorene, design-ul traseului experiențial, care va alea loc între 19 și 24 septembrie, pleacă de la potențialul regenerator al naturii și inspirația oferită de valorile WeWilder. Acestea sunt completate cu sesiuni pe teme de sustenabilitate profesională și comunitară în cultură și momente de mișcare sau răgaz și contemplare. Nevoia de sustenabilitate, atât în sensul ecologic, cât și cel al rezilienței, stau la baza propunerii noastre. Scopul programului este să ofere cadrul și instrumentele pentru ca participanții să intre într-un proces colaborativ de regenerare și eficientizare a resurselor, pentru anii viitori. 

Având ca sursă de inspirație modelul sustenabil al WeWilder, conceptul proiectului se află la intersecția dintre anti-exploatarea lucrătorului cultural, ecologie și împărtășirea la comun a resurselor pentru eficientizarea acestora, sub umbrela viziunii unei experiențe de deconectare de la vuietul și ritmul vieții urbane, pentru o reconectare umană și naturală. 

În plus, proiectul va trasa o nouă relație între Timișoara și Banatul de munte, o zonă pe atât de bogată în biodiversitate și pitoresc, pe cât de necunoscută pentru timișorenii care nu au rude în această zonă. Invitația de reconectare la natură și reflecție asupra modului firesc, natural, de a fi conștienți de ceea ce producem și consumăm, este una dintre ideile pe care ne dorim să le inspirăm în Capitală. 

Aplică la retreat

Parte din instalația Loc de tihnă de la Festivalul Plai

Ai haine muncite?

Ne interesează în principal tricouri care spun povestea evenimentelor organizate în ultimii ani în Timișoara ("merch"). 

Scrie un mail la adresa experience(at)wewilder.com cu subiectul Common Ground - haine muncite.

LEARN MORE

PROGRAM

Deadline apel participanți Cultural Workers Retreat: 30 august

Anunțare selecție: 31 august

Loc de Tihnă la Festivalul Plai: 8-10 septembrie


Cultural Workers Retreat: Armeniș (CS), 19-24 septembrie

Common Ground Talks: Faber, Timișoara, 25 septembrie

Unpacking Common Ground + proiecție film: Ambasada, Clădirea Faber Timișoara, 23 noiembrie  

Un centru dedicat inovării în sprijinul naturii

catalizator pentru economia circulară

WeWilder este aripa de economie verde a WWF Romania în Armeniș, inițiativă începută în urma resălbăticirii zimbrilor. Pe lângă rolul său de punct de plecare către experiențe în natură, WeWilder este un loc de cercetare și dezvoltare a ideilor legate de sustenabilitate, adresat organizațiilor și companiilor mici.

Un hub comunitar

Construit de multe mâini

Află povestea creării Campusului WeWidler și care este sosul secret care face ca lucrurile să funcționeze. 
Film realizat de colectivul Frame Dudes: Matei Pleșa, Raul Stan, Vlad Braga